Päivän mietelause ”Syö, juo, ja tyydytä halujasi, täytä mandala-kehä yhä uusin antimin; tämä kaikki johtaa sinut tuolle puolen. Polje typeräin maailmallisten päälle ja etene!” (Sarahan Dohákosa 800-luvulta jKr.)


”Ensin sinulle ilmaantuu tyhjyyden värittömän valon häikäisevä loisto, ympäröiden sinut joka puolelta. Kauhuissasi tahdot paeta tuota säteilyä ja saatat jopa menettää tajuntasi. Yritä sulautua tuohon valoon ja luopua kaikesta uskosta erilliseen ”minään”, kaikesta tarrautumisesta kuviteltuun egoosi. Tajua, että tämä perimmäisen Todellisuuden rajaton valo on sinun varsinainen ”minäsi”, ja sinä olet vapaa!” (Tiibetiläinen kuolleiden kirja n. 700-luvulta jKr.)



”…tämä ymmärretään usein väärin kehoitukseksi harjoittaa itsekidutusta ja totuttaa itseään sietämään kärsimyksiä lisäämällä kidutuksen määrää ruumiin ja sielun karaisemiseksi. Näin tulkittuna kärsimyksen hengellinen koulu muuttuu kuoleman ja turtumuksen tieksi, lopulliseksi vetäytymiseksi elämästä ”hengelliseen maailmaan”, joka on täysin eristetty luonnosta. Korjatakseen tämän erheen maháyána-buddhalaisuus pitää kiinni siitä, että nirvána ja jälleensyntymien kiertokulku eivät ole kaksi eri asiaa, että vapautumisen tila ei ole erossa luonnontilasta ja että vapautunut bodhisattva palaa loputtomasti jälleensyntymien kiertokulkuun myötätunnosta muita olentoja kohtaan.”

 (Alan Watts: Nature, Man and Woman)


”Sanonpa, että nirvánakin on kuin uni, kuin illuusio”  (25 000-säkeinen täydellisen viisauden suutra)


”- Oletkos kuulluut oppilaasta, joka kysyi zen-mestarilta: `Mikä on Buddha?`

  • En, mikä?

  • `Buddha on pala kuivattua sontaa`, kuului vastaus. Oppilas koki äkillisen valaistumisen.

  • Pelkkää paskaa, minä sanoin.”

(Jack Kerouac: The Dharma Burns)

 

alaviite: Anna Identici - quando m'innamoro