Päivän mietelause "Jokainen uusi ajatus on alun alkaen täsmälleen yhdestä henkilöstä koostuvan vähemmistön mielipide." (Thomas Carlyle)

 


 

 

Luin viime viikolla Michael H. Hartin teosta ihmiskunnan historian sadasta vaikutusvaltaisimmista henkilöstä (palasin teokseen, olen lukenut teoksen aiemmin joskus kymmenisen vuotta sitten). Mielestäni Juudas Iskariot kuuluu ehdottomasti listalle, ilman hänen kavallustyötään kristinusko ei olisi voinut toteutua siinä muodossa kuin se toteutui.


Myös konekiväärin keksijän Richard Gatlingin olisi ehdottomasti oltava listalla (ja myös sen heebon joka kehitti vetypommin eli Edward Tellerin). Manhattan-projektissa ollut Enrico Fermi pääsi listalle, kun taas usein atomipommin "isäksi" mainittu Robert Oppenheimer ei päässyt (liekö syynä ollut 50-luvun Joseph McCarthyn johtama kommunistijahti, joka teki ainakin joksikin aikaa Oppenheimerista persona non gratan, no mistäs minä tiedän - kunhan tässä heitän löysän oletuksen...).

Voi olla, että kvanttifysiikan avainhahmojen merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa (Planck, Heisenberg, Schrödinger, Bohr, Dirac, ehkä Hugh Everett, David Deutsch). Listalta pudottaisin ainakin Beethovenin, Bachin ja Freudin (jotka kaikki on rankattu manikealaisuuden perustajan Manin yläpuolelle, miehen jolla oli kuitenkin 200-300 miljoonaa seuraajaa); heidän (Beethoven, Bach, Freud) vaikutus ei kuitenkaan riitä tälle listalle - kuten ei riitä vielä ainakaan toistaiseksi Mohandas Gandhinkaan (Hart sanoo tosin teoksen uudessa laitoksessa - vuonna 1992 - Gandhin kohdalla (Gandhi sai kunniamaininnan), että 40 vuotta kuolemansa jälkeen Jeesustakin voitiin pitää epäonnistujana). Kolumbuksen sija 9 on mielestäni hyvin kyseenalainen.

 

Naisten ykkönen oli kuningatar Isabella, jonka tärkein merkitys oli inkvisition levittämisessä. Hitler on (jälleen mielestäni) rankasti alirankattu, alle Napoleoninkin - sijalle 39. Toisin kuin toisen ihmispedon Josif Stalinin hänen vaikutus voi olla tulevina vuosisatoina lisääntyvä; valitettavasti. Siinä kun Josif Stalin oli despootti ilman mitään oikeaa ideologiaa, Hitlerillä oli antisemitisminsä ja kansallissosialisminsa, vaikkei häntä niiden kehittäjänä voidakaan pitää. Yhden miehen totalitaristisia diktaturismeja tuskin ihmiskunta koskaan tulee pitkään sietämään, toisin on fasistisen, rasististen ja kansallissosialisten liikkeiden kohdalla. Niillä on kysyntää jatkossakin. Taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita en juurikaan (ehkä muutaman) listalle hyväksyisi, heidän todellinen vaikutusarvonsa on kuitenkin ollut niin marginaalinen. Uskonnon perustajilla ja tiedemiehillä on ollut todellista vaikutusta, ja näin tullee tulevaisuudessakin olemaan. Muutama filosofikin on päässyt Hartin listalle (mm. Aristoteles, Platon, Descartes). Oma maailmanhistorian suosikkihahmoni on Sokrates, jota ei Hartin listalla näy. Vaikutusvalta on eri asia kuin nerokkuus, ja Sokrateen vaikutusvalta tuskin aivan riittää tälle listalle.

  

http://www.adherents.com/adh_influ.html