Päivän mietelause: "Kaiken minkä voi ajatella voi ajatella selvästi, kaiken minkä voi sanoa voi sanoa selvästi, mutta kaikkea mitä voi ajatella ei voi sanoa." (Ludwig Wittgenstein)Hesarissa 13.3.05

"Eläimillä ei ole oikeuksia"
"Oikeus ei ole juridinen oikeus, jos sitä ei mikään instanssi voi panna toimeen. Kissaa kantajana ei tietääkseni ole näkynyt oikeuden tuomiokirjoissa, ei edes saapasjalkakissaa.
Myös moraali on ihmisen luomus, se on ihmisen käyttäytymistapoihin kohdentuva käsitteellinen ja normatiivinen järjestelmä. Jotta voidaan perustellusti puhua eläimen "moraalisesta oikeudesta", on edellytettävä, että eläin voi myös esittää moraalisen vaatimuksen, käsitteellistää hyvän ja pahan, oikean ja väärän.
Minulle on usein palautunut mieleen Ludwig Wittgensteinin lause: Jos leijona osaisi puhua, emme ymmärtäisi sitä. Tuossa lauseessa on kaikki, mitä minun on tässä yhteydessä tarpeen sanoa eläimistä ja niiden moraalista."
Aulis Aarnio, Oikeustieteen professori, emeritus (alkuperäinen juttu Tieteessä tapahtuu -lehdessä 2/2005)


Tästä:"Myös moraali on ihmisen luomus, se on ihmisen käyttäytymistapoihin kohdentuva käsitteellinen ja normatiivinen järjestelmä.", loppuosa lausetta on tuhanteen ja taas tuhanteen kertaan kiistetty, ei siitä sen enempää.

"Jotta voidaan perustellusti puhua eläimen "moraalisesta oikeudesta", on edellytettävä, että eläin voi myös esittää moraalisen vaatimuksen, käsitteellistää hyvän ja pahan, oikean ja väärän."

Eli tätä premissiä seuraten suuri osa ihmisistä, vaikeasti vammaisista eivät omaa moraalisista oikeutta eli ovat täten analogisessa asemassa eläinten kanssa.
Toinen on sitten mitä tarkoittaa lause "Eläimillä ei ole oikeuksia".
Radikaalein tulkinta lienee karteosilaisen perinteen seuraaminen, käyttäminen niitä välineinä jonkin suuremman hyvän vuoksi.
Kuten vaikka moukarinheittoalustana moukarin laskeutumista pehmentävänä elementtinä, ja Aarnion premissejä seuraten tähän tarkoitukseen käy myös osa ihmisistä, vaikeasti vammaisia joiden kapasiteetti ei noihin Aarnion esittämiin vaatimuksiin riitä.

Näin siis Aulis Aarnio, oikeustieteen professori, emeritus itse asiassa