Päivän mietelause "Koomisuus on odotusten haihtumista tyhjiin." (Immanuel Kant)

Ne sanoo, että koomikot ovat kaikkein traagisimpia hahmoja. Ehkäpä niin.
Freud pyrki tosin selittämään vitsiä, mutta niin kuten usein selitysyritys on koomisempi kuin...

Lainaus Niin&Näin -lehdessä numerossa 3/95 julkaistusta Jakke Holvaksen loistavasta artikkelista Kuuluu asiaan - säännöt Huizingan leikissä, Econ komiikassa ja Baudrillardin pelissä, s.51

"Tutkiessaan komiikkaa ja sääntöä Eco pitää tragediaa eräänlaisena koomisena esiymmärryksenä. Tragedialle on ominaista se, että siinä puhutaan pitkään säännön luonteesta - ennen rikkomuksen siirtämistä, sitä esitättäessä ja sen jälkeen kun se on esitetty. Esim. Thomas Mannin kuuluisa traaginen tarina Kuolema Venetsiassa kertoo mielle, että kypsään ikään ehtineen professorin ei pidä rakastua poikasiin, Gustav Flaubertin Madame Bovary puolestaan selittää, kuinka tuomittavaa on aviorikos. Eco väittääkin, että traaginen teosmon oppitunti, joka tekee mahdolliseksi samaistua sääntöön. Näin ollen sääntöjen oppiminen edellyttää emotionaalista myötäeloa. Todelliseksi peluriksi voi tulla vain ihminen, jolla on tragiikan tajua.

 Jos tragediassa vielä opetellaan pelisääntöjä, sääntöjä käyttävä komiikka on jo peliä. "Koomisissa teoksissa pidetään sääntöä selviönä eikä sitä siksi välitetä toistella.", toteaa Eco. Yksinkertaisimmin sitä tapaa, jolla komiikan sääntöjä käytetään, havainnollistaa kasvoja vasten heitetty kakku. Se naurattaa, koska oletetaan, että kakkuja syödään juhlissa (sääntö) eikä heitetä toisten kasvoille (rikkomus). Älyllisemmät ihmiset pitävät tällaista slapstick-komiikkaa huonona, mutta perustelevat harvemmin miksi. Peliteoreettisesti (ecolaisittain) argumentti olisi yksinkertainen: idioottikin tietää säännön, että kakkuja syödään juhlissa. Sääntöjä täytyy rikkoa vaativammin, haastavammin. Sillä juuri rikotun/ käytetyn säännön keksiminen on haaste, jonka oivaltaminen saa aikaan naurun. On vaikea kuvitella, että huomio "kakuthan kuuluvat juhliin" kävisi minkäänlaisesta haasteesta."