Päivän mietelause "On aggressiota ilman rakkautta, mutta ei rakkautta ilman aggressiota." (Konrad Lorenz)


Lorenz-lainaus kulttuuriin liittyen. Näinkin kirjoitin joskus:


103. On myönnettävä, että kulttuuri on radikaalisti inhimillistä. Kulttuurin luominen on tabun ja pyhän luomista. Samalla se on luokittelun korottamista. Lopulta ehkä rikkomisen kauneuden havaitessaan ja kykenemättömänä palaamaan eläimellisen banaaliuteen – jossa itseasiassa banaalia ei ole - , ihminen tuhoaa oman olemassaolonsa. Ja jättää maa tilaan ennen kulttuuria, ehkä taas joskus neandertalien syntyä matkalla kohti yhä järjestelmällisempää uskontoa.

104. Yleensä ihmiset ovat kiintyneitä tuskaiseen välitilaan – tilaan asian ja toiminnan välillä. Symboli on heille tärkeä itsessään, ylittäen symbolin alkuperäisen merkityksen. On vaikea katsoa toimintaa, jossa siirretään asia toiminnan asteelle ilman kivuliaita siirtymäriittejä. (en tiedä enää kantaani tähän, ehkä tuo "yleinen" on luonteeltaan jotain romanttista, jota en aiemmin tavoittanut; "romanttinen" ei tietenkään palaudu ihmisten välisiiin suhteisiin)

104b. Asialla on kuitenkin runollinen puolensa, symboli ja "merkitys" ylittävät ne matemaattiset mallit, jotka toiminnan mekaniikka tuottaa. Ehkä se on hartautta Asian äärellä.