Päivän mietelause  ...joku Noppamiehelle: "Mutta minun ei huvita tehdä yhtään mitään, sehän tässä ongelma onkin."

NOPPAMIEHEN VASTAUS: "SE JOHTUU SIITÄ, ETTÄ ANNAT YHDEN HALUN, VAHVAN HALUN USKOA OLEVASI JA OLLA SELKEÄSTI MÄÄRITELTÄVÄ HENKILÖ. PEITTÄÄ ALLEEN LUKUISTEN MUIDEN HALUJEN OLEMASSAOLON."

 

Noppamies yksi parhaista lukemistani romaaneista. Kirjan metodeja käytettiin joskus psykiatrisessa sairaanhoidossa. Tiettyjä ongelmia esiintyi. Jos panoksia ei korota tarpeeksi, valinta käy esimerkiksi vain Armanin ja Jean Paul Gaultierin välillä, tai mitä aamiaismuroja syön; jos panokset ovat liian kovat, elämäsi menee wc-altaasta alas(jos hyvin käy). Ja voi käydä niinkin, ettei päätöksiä pysty tekemään ilman noppaa. Itse en ole lievääkään noppaterapiaa vuosiin harrastanut, vaikka noppa kulkeekin aina takin taskuni mukana. Jossain vaiheessa elämääni tein kuitenkin ratkaisuja noppaa heittämällä. Saattaa olla, että joskus tulevaisuudessakin.

Eräs esimerkki noppaterapiasta, kun kyseessä on vaikka jonkin liikeneuvottelu tai tuttavasi väitöstilaisuus, voit noppaa heittämällä valita roolin vaikka kymmeneksi minuutiksi:

esim. 1 - normaali itsesi 2 - kuolaava seksimaanikko 3 - Jeesus  4 - kuiva freudilainen psykoanalyytikko tai markkusiivola 5 - maailmanomistaja 6 - äiti Teresa

 

Itse Luke Rhinehart alias George Cockcroft piti romaaniaan ainakin lievästi yliampuvana teoksena Suomessakin vuonna 2001 televisioidussa dokumentissä("Arpapeliä?"), mutta dokumentissa mies vielä lähes seitsenkymppisenä vaikuttaa melkoiselta tosielämän Tyler Durdenilta.

 

Alla muutama sitaatti kirjasta, lienee syytä muistuttaa että kirja ei kuitenkaan ole filosofis-psykologinen elämäntapaohjekirja tai katekismus

 

Kristuksen viesti on selvä: Sinun tulee kadottaa itsesi voidaksesi pelastua. Sinun tulee luopua henkilökohtaisista, maallisista haluista, tulla hengeltäsi köyhäksi. Luopumalla omasta tahdostasi nopan oikkujen edessä tulet harjoittamaan tismalleen kirjoituksissa kuvattua itsekieltäytymystä. (Noppamies)

 

 

 "…ihminen ilman tottumuksiaan, johdonmukaisuuksiaan, turhuuksiaan – ja siis kaikkea tylsää – ei ole ihminen. Hän on mielipuoli." (psykiatri Timothy Mann)

 

 Jokainen joka oli todistamassa tätä kaikkea oli shokissa ja tyrmistynyt, mutta – kuten aloin huomata – samalla myös tyytyväinen. Kuinka me nauramme ja iloitsemme epänormaalista, turhasta ja mielettömästä. (Noppamies)

 

Noppaelämä on läheisessä suhteessa uskoon ja uskontoon, tosiuskoon. (Noppamies)

 

(Luke Rhinehart: Noppamies, Pikku-idis, 1995)

 

 

 

http://www.lukerhinehart.net/

http://en.wikipedia.org/wiki/Dice_Man

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Cockcroft