Päivän mietelause ”Sielullisesti terve ihminen ja psykopaatti eroavat toisistaan – käyttääkseni tässäkin vanhaa vertaustani – vain sen verran kuin toisistaan eroavat sellainen ihminen, jolla on hoidettu sydänvika, ja sellainen, jonka sydänvika on jäänyt hoitamatta.” (Konrad Lorenz)

 

 

 

KONRAD LORENZIN SAARNA

 

”Jos on tottunut biologiseen ajattelutapaan ja tuntee vaistomaisten yllykkeiden mahdin yhtä hyvin kuin kaiken vastuuntuntoisen moraalin ja kaikkien hyvien säädösten voimattomuuden, ja jos lisäksi on omaksunut jonkinlaisen psykiatris-syvyyspsykologisen näkemyksen sosiaalisen käyttäytymisen häiriöiden synnystä, ei enää voikaan tuomita ”jälkeenjäänyttä” samanlaisen itseoikeutetun vihan vallassa kuin sen tekee jokainen vahvasti tunteva maallikko. Vajaakykyisessä näkee silloin pikemminkin myötätuntoa ansaitsevan sairaan kuin paholaismaisen ilkityöntekijän. Teoreettisesti ajatellenhan se onkin aivan totta. Mutta kun tähän oikeutettuun asenteeseen liittyy vielä se valedemokraattisen oppijärjestelmän harhaluulo, että kaikkea ihmisen käyttäytymistä voidaan säädellä ehdollistamalla ja siis myös rajattomasti muuttaa ja korjata saman menetelmän avulla, tapahtuu jo raskas rikkomus koko ihmisyhteisöä kohtaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

...Syövän tutkijat puhuvat epäkypsyydestä, kun he kuvaavat erästä pahanlaatuisten kasvainten perusominaisuutta. Kun jokin solu torjuu kaikki ne ominaisuudet, jotka tekisivät siitä toimivan osan jotakin tiettyä ruumiin kudosta – ihoa, suolen epiteeliä tai rintarauhasta – se taantuu väistämättömästi sellaiseen tilaan, joka vastaa sekä lajin- että yksilönkehityksen kannalta varhaisempaa kehitysvaihetta, toisin sanoen se rupeaa käyttäytymään kuin yksisoluinen organismi tai kuin sikiökauden solu, koska se alkaa jakautua välittämättä ruumiin kokonaisrakenteesta. Mitä pidemmälle taantuminen etenee, mitä enemmän tämä uusi kudos poikkeaa normaalikudoksesta, sitä pahanlaatuisempi kasvain on. Papillooma, jossa edelleenkin on normaalin ihon ominaisuuksia mutta joka kohoaa ihosta esiin nystyränä, on hyvänlaatuinen kasvain, mutta sarkooma, jonka muodostavat pelkästään erilaistumattomat mesodermin solut, on pahanlaatuinen kasvain. Pahanlaatuisten kasvainten tuhoisa kasvu perustuu – kuten jo olen huomauttanutkin – siihen, että tietyt puolustustoimenpiteet pettävät tai kasvaimen omat solut tekevät ne toimintakyvyttömäksi. Muulloin ruumis on juuri näiden puolustusmekanismien avulla suojautunut ”epäsosiaalisilta” soluilta. Vasta kun ympäröivä kudos kohtelee kasvaimen soluja kuin omiaan ja ravitsee niitä, pystyy kasvain suurenemaan ja tunkeutumaan tappavana ympäröivään kudokseen.

...Yksityinen ihminen, joka on joutunut kärsimään tiettyjen sosiaalisten käyttäytymismuotojen ja samalla näihin käyttäytymismuotoihin liittyvien tunteiden karsiutumisesta, on todellakin onneton sairas, joka ansaitsee kaiken myötätuntomme. Mutta juuri tämä vajavuus on pahuutta sinänsä.”