Päivän mietelause ""Ihmisen pitää tehdä itsemurha 20-vuotiaana", sanoo Sartre. Olen raskasmielinen luonnostani ja pidän siitä, puolittaisesta hulluudesta." (Kalervo Palsa päiväkirjassaan 7.12.1967)Sanoiko Sartre todella noin? Mieshän kuoli vasta 74-vuotiaana ja oli käsittääkseni melko loppuun asti vimmainen kirjoittaja, joka boostasi tekstiensä "ulostuloa" kokaiinilla (muistaakseni), jolla saattoi olla vaikutus miehen kuolemaan. Alla oleva kuva on lähes kliseinen, mutta erektion yhteydet hirttäytymiskuolemaan ovat kiistattomat (josta edesmennyt sarjakuvataiteilija Harri Pystynen on vääntänyt huumoria), kuten myös erotiikan ja kuoleman suhde (näin uskallan väittää).

 

 Lainasin siis kirjastosta vaihteeksi Kalervo Palsan päiväkirjat: merkintöjä vuosilta 1962-1987. Olen tainnut lukea teoksen hamalla 90-luvulla, mutta siihen on nyt hyvä palata.

Yhden näyttelyn olen joskus nähnyt. Melkoisen angstisen vaikutelman teoksista sain. Ote Wikipediasta:

"Lempipuuhikseen "niin ikään runkkaamisen ja maalaamisen lisäksi" Palsa ilmoitti "kusemisen sillalta, mieluummin virtaavaan veteen, myötävirtaan" ja hänen mielestään "ei riitä, että maalaa kukkia, täytyy maalata hirttosilmukoitakin""

Näin 90-luvun alkupuolella dokumentin miehestä ja Kittilän kunnan nuivasta suhtautumisesta häneen. Dokumentissa esille tuodut asiat herättivät kiinnostuksen Palsan taiteeseen ja kirjallisiin teoksiin. Wikipedian mukaan myös Reidar Särestöniemi ja Arto Paasilinna (syntynyt siellä) ovat kittiläläisiä. Olen tainnut joskus lapsuudessa käydä jopa Särestöniemen kotona (ja Kittilässä myöhemminkin), se toimi kai silloin museona (voin olla tässä väärässä). Särestöniemi ei tehnyt samanlaista vaikutusta kuin Palsa, mutta olin Särestöniemen taiteeseen tutustuessa alle kymmenvuotias. Tarina kertoo, että Palsa kuoli 40-vuotiaana taideteostensa päälle kaatuneena(?).