Päivän mietelause "Epäilen kaikkea, mikä liikkuu. Olen epäilevämpi kuin kukaan." (Matti Nykänen)


Lapsuudenidolini Matti Nykänen on filosofi siinä missä joku Descarteskin. Alla muutama sitaatti Juha Veli Jokisen toimittamasta teoksesta Elämä on laiffii (Gummerus, 2006). Ensimmäiset säröt idolikuvaan tulivat joskus 80-luvulla Nykäsen yhdistäessä ryyppy- ja kisareissun (olisikohan ollut Keski-Euroopan mäkiviikolla joskus). Myöhemmät (urheilu-uran jälkeiset) vaiheet eivät tietty ole olleet mieltäylentäviä puukotuksineen, pahoinpiteilyineen ja pienempine sekoiluineen, mutta aina aika ajoin Matti on lohkaissut jotain baconmaista (Francis Bacon), kuten mm. tämän ehkä joillekin meistä triviaalinkin uskomuksen: "Ehkäpä kärsimys täällä on helpotus taivaassa." (Elämä on laiffii, s. 51; tarkemmin katsottuna väitelausehan on antileibnizlainen (Gottfried Leibniz)).

Itse olen käyttänyt nykäsläisistä ilmauksista lähinnä ilmaisua "Oli tai ei" ja takavuosina "...ja lehmät lentää" (muistaakseni Nykäsen vastaus toimittajalle Nykäsen jättäessä koekierroksen väliin eräissä kisoissa ja toimittajan kysyessä, että entä jos sääolosuhteet ovat sellaiset, että hypätään vain yksi varsinainen kierros itse kisassa ja koekierroksen tulokset lisätään eka kierroksen tuloksiin voittajaa haettaessa).
Nykänen puhuu tulemisesta ja lähtemisestä samaan suuntaan kuin eräs toinenkin kotimainen tragikoominen lööppihahmo: "Minusta tehtiin kiduttamalla huippu-urheilija, ja kiduttamalla, perkele, minä tulen tästä elämästä lähtemäänkin." (s. 26).


"Kivitettiinhän Jeesustakin aikoinaan ja hänen päälleen syljeskeltiin. Nyt on mies suuressa maailman maineessa."

"Jos joudun takaisin vankilaan, menen turvallisin mielin. Siellä ainakin tietää, mitä saa ja mitä ei."

"Puutarhatöissä ei roskia voi lakaista maton alle."

"On kahdenlaisia ihmisiä. Joku vetää huumeita, joku urheilee, joku vetää itsensä loppuun ja joku vaan nukkuu. Minä kuulun siihen porukkaan, joka nukkuu, urheilee, rakastelee ja hakkaa itseään - ja voipi olla, että siinä joskus osuu toiseenkin ihmiseen."

"En lähde enää mukaan politiikkaan. Ei tähän maahan toista Kekkosta tarvita."

"Ajatuksen voi jättää ilmaankin, ei sitä aina pidä eteen tarjota. Tajuaa kuka tajuaa."Matti Nykänen Wikipediassa

Matti Nykänen - Wikisitaatit

Matin viralliset kotisivut