Päivän mietelause "Joidenkin oppien mukaan on niin, että mikäli yksilö ei kohtaa syntymätraumaansa hän joutuu syntymään uudelleen, siihen asti että "kohtaaminen" tapahtuu. Eli ilmeisesti jonkinlainen yliluonnollinen henki/jumala on tapahtumassa eräänlaisessa yhdistetyn poliisin ja lain täytäntöönpanijan roolissa. Helvettiin ja takaisin all over again..." (Androgyynihullumies)Mikäli oikein olen ymmärtänyt, jotkut uskovat vaikeiden syntymäkokemusten (lievää hapenpuutetta synnytyksen aikana, napanuora kiertyy kaulan yli jne.) vaikuttavan ihmisen myöhempään elämään, jopa aikuisikään. Tämä käsittelemätön trauma voi olla näkemyksen mukaan yksilön onnen esteenä. Trauman läpikäyminen ei silti suinkaan ole vaaratonta, vaan voi johdattaa ihmisen psykooseihin ja tätä pahempiin tiloihin."Läpikäymisopin" kannattajat kuitenkin kehottavat ihmistä palaamaan helvettiin takaisin. Vain siten traumat voidaan voittaa ja niiden hallitsevuus - vaikkakin suurelta osin  tiedostamaton - yksilön elämässä lopettaa. Rohkenen esittää eriävän mielipiteen. Lääketieteellisellä - ja ei aina niin lääketieteelliseelläkään hoidolla: urheilu, rakastuminen, ryyppääminen - voidaan parantaa yksilön elämää tonkimatta ja kohtaamatta ns. syntymäkokemuksen vaikeuksia.

Joku tai usempikin toki voi väittää, että traumaa ei ole käsitelty oikealla tavalla - sitä ei ole "läpikäyty". Tämänkaltainen oppi kiinnittää huomionsa ongelmien semantiikkaan eikä niinkään syntaksiin - tai syntaksi toteutuu vasta tämän semantiikan (läpikäyminen) kautta -, mutta ei välttämättä ole tämän piirteensä ansiosta lainkaan parempi tai edes yhtä hyvä.


Voihan olla, että syntymäkokemus aiheuttaa elämänkestäviä traumoja, ja helppoa lienee kuvitella lähes koko uskonnollisuuden olevan arkeologiaa tämän trauman aiheuttamista tunteista. (Helvetti, hallinnan tunteen menettäminen, pelastuminen). Joidenkin oppien mukaan on niin, että mikäli yksilö ei kohtaa syntymätraumaansa hän joutuu syntymään uudelleen, siihen asti että "kohtaaminen" tapahtuu. Eli ilmeisesti jonkinlainen yliluonnollinen henki/jumala on tapahtumassa eräänlaisessa yhdistetyn poliisin ja lain täytäntöönpanijan roolissa. Helvettiin ja takaisin all over again...


Trauman kohtaaminen ja läpikäyminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään syntymäkokemuksiin, vaan - mikäli olen oikein ymmärtänyt - jokaiseen traumaan, josta ihminen kärsii (tässä kohdassa on luultavaa, että kärsimyksen aste on määräävänä tekijänä siinä mikä muodostuu "traumaksi").
Paradoksaaliseksi - mutta ei välttämättä epätodeksi - tämä oppi muuttuu vähintäänkin sitten kun sotakokemuksistaan ahdistusta ja traumoja kärsivä ihminen joutuu syntymään uudelleen sotimaan läpikäydäkseen  - "kohdatakseen" - nämä traumat. Ehkä tämä on sitä esoteeristä hengenkoulua, josta Esko Mustonen (1926-2000) puhuu kirjassaan Jälleensyntyminen ja Karman laki (WSOY, 1990).

HUOM! Tänään Neloselta kello 22.05 4D-dokumentti Pakkoliikkeiden vangit (The Man Who Swears He Is Normal, Iso-Britannia, 2004)
Dokumentti kertoo Touretten syndroomaa sairastavista kolmesta miehestä, joiden on jatkuvasti taisteltava oman kehonsa kontrolloimiseksi. TS on perinnöllinen, neurologinen oireyhtymä, jolle on ominaista toistuvat ja tahdosta riippumattomat liikkeet sekä hallitsemattomat äännähdykset. Joissain tapauksissa äännähdykset voivat olla äkkinäisiä murahduksia tai ne voivat sisältää rivoja sanoja. Pakkoliikkeisiin voi puolestaan kuulua mm. nykimisistä, hyppelyä tai potkuliikkeitä. Tuotanto Oxford Film & TV. Dokumentti. Kesto 47'