Päivän mietelause " Ei huolisi halveksia sitä, joka tämän mankelin läpi mentyään haluaa ostaa jotain. Asunnon, viihtyvyyttä: turvallisuuden illuusion, joka pommitettiin hajalle 30.11.39."  (Helena Anhava)


On kaatuneitten muistopäivä. Suomi menetti vuosien 1939-1945 taisteluissa kaatuneena noin 90 000 miestä. Lainaan Hannu Karroksen toimittamaa kirjaa Ei tullut isä kotiin (Atena, 2005), kohta esipuheesta:

"Sotien seurauksena maassamme oli noin 30 000 sotaleskeä ja meitä, isättömiä sotaorpoja oli yli 50 000."

Kappaleesta Keitä ovat sotaorvot? (S.11-12) (Timo Nurminen , lainaus sivuilta 11-12):

"Olen kuullut joidenkin lasten kysyvän, keitä ovat sotaorvot. Onko niitä Suomessakin. Olen vastannut "Kyllä on. He olivat lapsia 60 vuotta sitten."
Silloin, yli puolivuosisataa sitten, Suomen miehet joutuivat lähtemään sotaan puolustamaan isänmaatamme. Monella heistä oli oma perhe, vaimo ja lapsia, joilta sota vaati uhrinsa. Monet isät eivät palanneet sodan jälkeen kotiin lastensa luo. Heistä tuli sankarivainajia. He kaatuivat sodassa ja lepäävät sadoilla eri kirkkomailla sankarihaudoissa. Me sotaorvot olemme heidän lapsiaan. Silloin olimme tyttöjä ja poikia; nyt keski-ikämme on 68 vuotta (huom. teos julkaistu 2005).
 Meistä ei ole paljon puhuttu, emmekä me ole puhuneet itsestämme. Nyt puhumme. Silloin kun isä kaatui, haavoittui koko perhe: vaimosta tuli sotaleski, lapsista sotaorpoja. Kaikille jäi arvet, eivätkä kaikki selvinneet menetyksestään. Meillä jokaisella on omat muistomme, kokemuksemme ja tarinamme. Niiden haluaisimme säilyvän tuleville sukupolville." (11, 2005)

Sotaan liittyen illan dokumentti "Oikeutettu kidutus?" TV1:ltä on mielenkiintoinen ja varmasti (luulen) hirveä. Se pitää laittaa nauhalle. Ennen sitä kuitenkin mennään kevyemmissä tunnelmissa Cherin ja Nicolas Cagen tähdittämä Kuuhullut (Moonstruck, USA, 1987) tulee Neloselta klo 17. En muista leffasta paljoa. Komedia se on ja Cheriä kelpaa aina katsella.