Päivän mietelause  "Yksilön eksistoituminen ei ole annettu, luonnollinen tosiasia." (Martin Heidegger)

 

Alla muutama sekalainen sitaatti vuosieni varrelta. Ne ovat joskus tehneet vaikutuksen minuun.

 

 "Heidegger väittää, että ahdistus on eräänlaista ontologista oksettavuutta, joka hyökkää kimppuun aina, kun ihminen pääsee lähelle eksistenssinsä sisäisen epävakauden ymmärtämistä. Se on pelon kaltaista, mutta pahempaa: se on pohjatonta pelokkuutta, jota ei voi koskaan ymmärtää." "Se, että uhkaa ei ole missään, luonnehtii sitä, mikä on ahdistavaa. Ahdistuksessa ei tiedetä mikä on se, mikä ahdistaa.

…se on täällä – ja ei missään." (Jonathan Rée Martin Heideggersta)

 

"Mitä hyötyä ihmiselle on maailman voittamisesta, jos hän menettää sielunsa?" Palautetaan mieleen, että voittaminen merkitsee ranskaksi saapumista, yltämistä kuin valloittamista ja omistamistakin…Sielun, animan menettäminen merkitsee siis juuri liikkeen olemuksen menettämistä." (Paul Virilio)

 "2. joulukuuta on fyysisesti vieroittanut minut politiikasta. Kokonaisnäkemystä ei enää ole." (Charles Baudelaire)

"Nykyinen filosofia on tilassa, joka on verrattavissa fysiikan tilaan ennen Newtonia." (Kurt Gödel)

"Toisaalta täälläololla on niin vähän tarvetta tulla kypsäksi vasta kuolemassa, että se on voinut jo ennen loppua astua kypsyyden yli." (Martin Heidegger)

"Minun vapauden tilani ulottuu pitkälle kaukaisuuteen." (Nagisa Oshima)

"Täälläolo on huolena syntymän ja kuoleman välissä." (Martin Heidegger)

 

"Kun ihminen jatkaa sukuaan, hän kuvittelee sen tapahtuvan omaksi tyydytyksekseen. Se on kuitenkin harhaa. Todellisuudessa elämä vain pyrkii jatkumaan." (Arthur Schopenhauer)

 

"Hän tuntui elävän jossain siellä, missä nöyryytys oli lakannut olemasta." (Norman Mailer, Porton haamu, s.264)

 

"Ihminen on häntä perustavampaa laatua olevien materialististen instanssien efekti." (Michel Foucault)

 

"Turha surra ellei sureminen ole avuksi." (Seneca)

 

"Parempi myöhään kuin milloinkaan." (Titius Livius)

 

"Miksi rakenteellinen väkivalta on tuhovoimaltaan niin paljon suurempaa kuin privaatti ja "järjetön" pikkuserkkunsa, häirikköväkivalta? Yksi syy on sen tekninen ylivoimaisuus, tehokkuus, taloudellisen niskalenkin mahti yksinäiseen stilettiin verrattuna. Tärkeämpi syy on se, että rakenteellinen väkivalta mutkistaa, käsitteellistää, monitulkintaistaa ja abstrahoi riistäjän ja riistetyn välisen suhteen, niin ettei riistäjä eikä välttämättä edes riistetty havaitse tuon suhteen väkivaltaista perustaa. Siksi se ei aiheuta samanlaista kauhun, inhon ja empaattisen surun primitiivirefleksiä riistäjässä ja inhon ja vihan refleksiä riistetyssä kuin minkä avoin verenvuodatus aiheuttaisi. Tämä tekee rakenteellisen väkivallan harjoittamisen helpommaksi. Niinpä hyväsydäminen toimistotyöntekijä ja äiti saattaa puolitietoisesti tehdä pelkällä äänestys- ja kulutuskäyttäytymisellään enemmän ja useammin väkivaltaa kuin sarjamurhaaja. Hänen vallantahtonsa, kamppailunhalunsa, ahneutensa ja jopa mahdollinen sadisminsa eivät sinällään vaatisi tätä. Ne tyytyisivät vähempään vereen. Sivilisaatiossamme eksplisiittinen väkivalta on siivottu ja paheksuttu tehokkaasi piiloon. Samalla on luotu uskomus, että olemme väkivallattomampia kuin kukaan ennen tai nyt. Mutta itse asiassa väkivaltaisuutemme ei ole kuihtunut vaan laittanut naamarin ja kasvanut korkoa."

(Teemu Mäki)

 

 "Mutta miksi vastustaisin tätä globaalia luokkayhteiskuntaa, jos kerran itse olen edunsaajavähemmistön jäsen? Tämä on oikea kysymys jokaiselle, ei vain kaltaiselleni relativistille. Monen mielestä on itsestään selvää, että muihinkin kohdistuvaa riistoa täytyy vastustaa, koska, kuten sanotaan, muuten menettää itsekunnioituksensa tai nälkäinen neekeri tulee huomenna kostamaan. En usko. Eikö elämäntapamme ole tyrmäävä todiste juuri päinvastaisesta? Vaikka tiedämme maailman väestön enemmistön ahdingosta, näemme siitä todisteita joka päivä tv-uutisista, se ei estä meitä ostamasta vaikkapa kolmenkympin suklaajäätelölitraa iltaelokuvan seuraksi. Tiedämme kyllä, että periaatteessa tuo 30 markkaa (5 euroa) riittäisi takaamaan maailman toisella puolella nälkiintyvälle perheelle puoli vuotta lisää elinaikaa. Tiedämme tämän, mutta jäätelön maku ei pilaannu. Siis miksi vastustaa?" (Teemu Mäki)

 

"En usko että on olemassa onnellisuutta. Luonnon koneistossa kipu on kaiken perimmäinen motivaattori. Ja mitään ei voi olla luonnon ulkopuolella. Aistiville olioille olemassaolo on kipua. Uskon, että elämä koostuu kivusta ja helpotuksesta. Vain kun sekä kipu että kivun hetkellisen taukoamisen aiheuttama helpotus ovat olemassa ja vuorottelevat sopivan kokoisena aaltoliikkeenä, voi elämänsä mieltää elämisen arvoiseksi. Kipu on tyhjyyden kivikyrpä ja voit vain yrittää tulla halukkaaksi vituksi – se nai sinua joka tapauksessa." (Teemu Mäki)