Olen lukemassa Ari Liimataisen toimittamaa kirjaa Sinä kuolet (Tammi, 2005). Artikkelissaan Jumala yksin tietää pastori Haka Kekäläinen lainaa Raamattua, Mooseksen 2. lukua, jossa Herra Jumala sanoo ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."

Herra Jumalan kanta on absurdi. Eikö se nimenomaan ole elämässä tärkeää mikä on hyvä, mikä paha? Haka Kekäläinen jatkaa toisaalla Kristuksen kärsimyksistä: "Ja juuri kärsimyksessä piilee Jumalan suuri rakkaus meitä ihmisiä kohtaan." Niinpä, Martti Hämäläinen on edelleen ajankohtainen, uskonto ja väkivalta ovat toisiinsa kietoutuneita. Tosin kärsimykseksi ei riitä pelkkä jumalan pojan uhraaminen, vaan ihminenkin saa siitä osansa.

En usko Jumalaan. Minulle Jumala/jumala on fiktiiviolento. Pastori Haka Kekäläisen mukaan ihminen, joka ei usko Jumalaan joutuu helvettiin. Jotain on pielessä tässä Kekäläisessä, joka omien puheidensa mukaan uskoo tähän Jumalaan. Jos tällainen jumala todella olisi olemassa, en voi pitää tätä muuna kuin sadistina. Tosin on todettava, että se minkä tiedän tästä Jumalasta/jumalasta - olkoonkin, että on näkemykseni mukaan fiktiivinen hahmo -  ja markiisi de Sadesta, joka teorian mukaan on siis jumalan aikaansaannosta,  niin "sadisti" on hyvin lievä ja hyväntahtoinen kuvaus tästä jumalasta.