Eräs vaikuttava kohtaus sotaelokuvassa (Syntynyt 4. heinäkuuta) on kun Vietnamin sodasta palannut vammautunut veteraani Ron Kovic majailee vanhempiensa kodissa ja valittaa sitä ettei silpoutuneella peniksellään tee enää mitään. Uskonnollinen äiti huutaa hänelle, että tuota sanaa - penis - ei tässä talossa sanota.

 

Dalton Trumbon kirjassa ja elokuvassa Sotilaspoika (Johnny Got His Gun) ensimmäisen maailmansodan sotilas on menettänyt raajansa, näkökyvyn, kuulon, puhekykynsä ja mahdollisuutensa kommunikoida muun maailman kanssa. Tuntemaan hän pystyy. Sairaalassa hän viimein ja lopulta löytää kyvyn viestiä. Hän oppii morsettamaan päällään sänkyään vasten. Hän haluaa kuolla. Pyyntöön ei suostuta. 

 

Vuoden 2017 Tuntemattoman sotilaan loppupuolen kohtaus, missä everstiluutnantti Karjula kysyy mihin sotamies Viirilä on menossa. Viirilä vastaa "Inariin susia naimaan". Tämän jälkeen Karjula ampuu Viirilän.

 

 

Elokuvassa Kauriinmetsästäjä Mike palaa hakemaan ystäväänsä Nickiä romahduksen partaalla olevasta Saigonista. Nick on saanut mainetta toistaiseksi voittamattomana venäläisen ruletin mestarina. Mike yrittää suostutella Nickin palaamaan kotiin. Nick ampuu itseään päähän.

 

Elokuvan Talvisota viimeinen mustavalkoiseksi muuttuva kuva.

 

Elokuvan Talvisota eräs kohtaus, jossa levitetään neuvostopropagandaa lehtisillä suomalaisille sotamiehille. Propagandan viesti on selkeä: "Suomi on pyyhkäistävä maailmankartalta”. Eräs sotamies menee paskalle lehtisten kanssa, "vähän pyyhkäisemään". Lähes samassa hetkessä hän saa surmansa.

 

 

Elokuvan Talvisota kohtaus, jossa Martti Hakalan nuorempi veli Paavo menee edellä juoksuhaudassa. Ja hetken päästä hänestä on jäljellä enää silpoutunut ruumis.