Päivän mietelause "Kirjassa on voimakas eetos syntymättömien lasten oikeudelle olla syntymättä. Se parantaa myös syntyneiden oloja, joihin pitää keskeisenä ihmisoikeutena kuulua myös exit, lempeä eutanasia."  (Johan Lahdenperä kirjansa (Maailman juoni - Tekojen tarkoittamattomat seuraukset) esipuheessa (2009, 11))


Alla olevat lainaukset Johan Lahdenperän kirjasta Maailman juoni - Tekojen tarkoittamattomat seuraukset. Multikustannus, 2009. (Lihavoinnit AHM)"Maailman väestönkasvu on kuin tyhjä sana, jota ensin luulin tietämättömyydeksi, kunnes se paljastui myös tabuksi, josta vaietaan tietoisesti."
(Johan Lahdenperä, 2009, 10)"YK:n kokouksessa 1996 sitoutui 186 maata "puolittamaan nälkäisten määrän" vuoteen 2015 mennessä. Liikalisääntymisen hillitsemisestä ei puhuttu sanaakaan, vaikka se on jo nälän suurin syy. Niinpä YK:n elintarvikejärjestö FAO joutuikin 2005 myöntämään, että tavoitteeseen ei päästä. Eikä ole koskaan ennenkään päästy."
(2009, 116, luvussa Älykkäät lopettavat lisääntymisensä (s. 116-118))

"Yhdysvalloissa on ryhmiä, jotka kannustavat lopettamaan lisääntymisensä ja pelastamaan siten syntymättömät lapset. Tämä uusi humanitaarisuuden suunta auttaa myös syntyneitä lapsia.
 Kysymys on aina henkilökohtainen, millä motiivilla lapsia hankitaan - omaksi viihteeksi vai yhteiskuntanormien takia. Koskaan ei voi olla varma, tuleeko lapsi pärjäämään tai viihtymään "evoluution koe-eläimenä", mutta koko riski sälytetään kevyesti hänelle
."
(2009, 118)
"Vaikka väestönkasvu loppuisi heti, tarvitaan myös nykyisen väkimäärän huomattavaa pienemistä. Sota ei auta: "Miljoonat ovat kuolleet sodissa, mutta ihmisen suku vaan kasvaa kasvamistaan. Useimmat sodat vain kannustavat sekä voittajia että häviäjiä lisäämään populaatiotaan niin, että kokonaismäärä pikemminkin kasvaa kuin pienenee", sanoo matematiikan opettaja Les Knight.
 Hän on Voluntary Human Extingition Movementin (VHEMT) eli ihmisen vapaaehtoista sukupuuttoa edistävän liikkeen perustaja Yhdysvalloissa. Hän ei ole ihmisvihaaja, toisin kuin erinäiset eutanasiakirkot, jotka kannustavat itsetuhoon, sodomiaan ja kannibalismiin.
" (2009, 243)

"Knight pohjaa näkemyksensä YK:n taulukoihin, mutta skenaario on paljon armottomampi: "Maapallolla on liikaa aktiivisesti lisääntyvää väkeä. Kiinan syntyvyys on vain 1,3 prosenttia, mutta sen väkiluku kasvaa silti 10 miljoonalla vuosittain. Nälänhätä, sairaudet ja sodat verottavat meitä entiseen tapaan, mutta jäävät toiseksi väestönkasvulle."
 Knightin liikkeen tavoitteena on säästää ihmiskuntaa tuskalliselta joukkokuolemalta tulevissa resurssisodissa, nälänhädässä ja pandemioissa. Vähitellen meille valkenee, miten sinisilmäistä on kuvitella planeetan syömisen ja säilyttämisen onnistuvan yhtä aikaa. "Eläkäämme pitkään ja kuolkaamme pois", kuuluu liikkeen lempeä motto.
 Jos suostuisimme olemaan lisääntymättä, viiden vuoden kuluttua ei olisi enää yhtään sellaista lasta, joka joutuu kärsimään nälästä tai sodasta. Knightin mukaan kaikkien lasten elämä paranisi silloin, heidän arvonsa kasvaisi eikä heitä enää hylättäisi helposti. Orvot löytäisivät kodin, ja nuorisorikollisuus jäisi 20 vuodessa historiaan. Syntyvyyden vähentäminen on lasten edun mukaista korkeaa moraalia.
 Ihmiskunnalle valkenisi, että elämä paranee sitä mukaa kuin väki vähenee. Ruokaa, vettä ja luonnonvaroja riittäisi yllin kyllin kaikille, eikä 30 000 lasta kuolisi enää joka päivä köyhyyteen. Lisää taloja ja teitä ei tarvitsisi enää rakentaa. Meret, metsät ja kosteikot täyttyisivät taas eläinten ja lintujen elämästä, meret elpyisivät. Siivoaisimme vain ympäristöstä rumat roinat pois."
(2009, 244)

"Mutta nyt tilanne vain pahenee, norsu riehuu planeetan posliinikaupassa: "Maailman väkiluku kasvaa miljoonalla neljän päivän välein", toteaa Arizonan yliopiston journalismin apulaisprofessori Alan Weisman, jonka World Without Us -teoksen Time valitsi vuoden tietokirjaksi 2007.
 Sillä suunnalla journalismi on tiedollisempaa ja rohkeampaa kuin Suomessa, jossa uskonnollis-humanistinen psykoretoriikka ja kaupallinen tiedotusvalta vaikenevat maailman suurimmasta biosysteemin ilmiöstä, väestönkasvusta seurauksineen.
 Alan Weisman toteaa, että väestönkasvun valtavia lukuja ei pystytä tajuamaan, ne riistäytyvät käsistä ja romahtavat niskaamme: "Niin on käynyt kaikille lajeille, joiden populaatiot ovat paisuneet liian suuriksi tähän hiekkalaatikkoon."
 Hänestä se voidaan estää vain yhdellä tavalla: Homo sapiens todistaa olevansa viisas ja laittaa nyt kaiken tietämyksensä peliin. Se edellyttää keskustelun esteiden ja korrektivismin poistamista, mikä on vaikea tehtävä varsinkin Suomessa."
(2009, 244-245)
"Syntyvyyden alentuminen johtaisi Weismanin mukaan myös lapsikuolleisuuden vähenemiseen. Vihdoinkin tuolle päivittäiselle tragedialle tehtäisiin jotain, eikä vain pahenneta sitä näennäisellä auttamisella, jota virallinen toiminta edustaa.
 "Aidosti inhimilliset ihmiset ovat väsyneet seuraamaan vierestä, miten paljon elämää ja kauneutta tuhoutuu silmiemme edessä", Weisman kommentoi valtavan väestönkasvun seurauksia."
(2009, 245)