Päivän mietelause "Minua ajoi kunnianhimon amfetamiini." (Edward O. Wilson, Sociobiology)


Alkuun linkkaus, joka sopii sosiobiologiaan perehtymättömille yksilöille: www.masters.fi/Pamfletti.pdf

Tekstissä arvioidaan Edward O. Wilsonin Konsilienssi "upeaksi kirjaksi", vaikka aivan noin itse en sanoisi. Sinänsä Wilson vaikuttaa humaanilta mieheltä, vaikka loogisiin virhepäätelmiin/päätelmään syyllistyykin (en tosin ole lukenut miehen elämäkertaa).

Tuossa yllä linkkaamassani pamfletissa lainataan Wilsonia (maailman johtavaa muurahaisasiantuntijaa) ja hänen suhdettaan marxismiin: "Upea teoria. Väärä laji."
Siinä mies lienee oikeassa. Pamfletti (joka on jo jonkin verran vanha, mutta silti yhä ajankohtainen) on noin yleisesti ottaen erinomainen lajissaan ja osoittaa kuinka suomalainen(kin) akateeminen maailma, lähinnä humanistit, esittävät sosiobiologiaa kohtaan hyvin epävalidia argumentaatiota (tähän kohtaan on todettava, että evoluutiopsykologia on joiltain osin ottanut sosiobiologian paikan, hyläten joitain sosiobiologian teesejä, itselleni ei kuitenkaan ole selvinnyt se mitkä nuo hylätyt teesit ovat). Muun muassa Juhani Pietarisen argumentaatio sosiobiologiaa kohtaan on luvattoman heikkoa.

Pamfletti kertoo mm. karua kieltä ihmisten syrjähyppyalttiudesta viitaten tieteellisiin tutkimuksiin asiasta. Eräs asia joka nousi mieleeni on Virossa prostituoitujen luona käyvien suomalaisten miesten asenne kondomin käyttöön (tutkimus vuodelta 2004). Suuri osa miehistä oli valmis maksamaan lisää saadakseen olla yhdynnässä ilman kondomia! Virolaisten prostituoitujen HIV-esiintyvyys oli 25 prosenttia, ja on oletettu että asia oli hyvin suomalaisen asiakaskunnan tiedossa. Lisäksi virolaisten prostituoitujen HIV oli ärhäkkää luokkaa, jonka oireisiin ei nykyaikainen HIV-lääkitys kovin hyvin tehoa. On totta, että aineisto (virolaisilla prostituoiduilla käyvät miehet) on valikoitu, mutta tulokset ovat silti hälyttäviä. Sain vasta myös informaatiota, että ensi vuonna Etelä-Afrikkaan järjestettävien jalkapallon MM-kisojen vuoksi on jo alettu värväämään lapsia prostituoiduiksi, täyttämään kisavieraiden tarpeet... HIV:n leviäminen länsimaissa tulee tämän myötä kiihtymään (ottaen huomioon eteläisen Afrikan HIV-esiintyvyyden), mutta itseäni eniten etoo lapsien värvääminen prostituoiduiksi.