Päivän mietelause "Jatkuvasti pyydystetään simpansseja kidutettaviksi kuoliaaksi lääketieteellisissä kokeissa, joiden tarkoituksena on ihmishenkien pelastaminen...Eikö tämä ole tuhannesti suurempaa mielettömyyttä ja julmuutta kuin Vietnamin raiskaaminen?
- Bolivian urheat kaupunkisissit ovat taistelleet vain yhden eläinlajin, yhden ammatti- tai sosiaaliryhmittymän elinehtojen ja arvostuksen puolesta. Eikö kymmenen kerroin kannattaisi istua vankilassa tiikerin, suden, muuttohaukan tai valkoselkätikan puolesta?"
(Pentti Linkola aikoja sitten)


Pentti Linkola ja Edward O. Wilson voidaan laittaa hyvin laajasti ajatellen samaan genreen; heti perään on todettava että Wilsonilla on edes joku tolkku säilynyt teksteissään ja ilmeisesti myös päässään. Kummatkin ovat jonkinlaisia "lajien runsaus, ihanaa!" -fetisistejä. Kuin lapset karkkikaupassa. Omassa Mikä-mikä -maassaan.

Minulle tulvii Linkolan yhteydessä lähes poikkeuksetta mieleen kitsch. Mitä muuta seniorisarjassa varjonyrkkeilevän äijänkäppänän eetos voi olla valkoselkätikkoineen. Sabrina on kaikessa kasarimeiningissään, viidessätoista minuutissaan ja kuitenkin(!) itsereflektiossaan jotain muuta. Oli ne ÄO:t sitten ihan mitä tahansa.