Päivän mietelause "Psykoanalyysi on osa yleisempää totuudentahtoa, rivoa halua saada merkit paljastamaan olemuksensa." (Jean Baudrillard)


Rauno Räsänen kommentoi torjuntamekanismin kritiikkiä blogissaan jokseenkin herttaisesti (ilmaisu ei ole tarkoitettu minkäänlaiseksi sarkasmiksi RR:tä tai hänen selitystään kohtaan; itse asiassa RR:n pitkä kommentti laittoi ajattelemaan joitain asioita uudelleen, mutta se ei mielestäni kuitenkaan täysin poista torjuntamekanismin tietynasteista paradoksaalisuutta evoluutioteorian kannalta). Onko RR oikeassa? Jos RR:n kolmevuotiaana kokema ikävä tapahtuma onkin aiheuttanut hänelle klassisen torjuntamekanismin päällekytkeytymisen, niin kuinka universaalia tällainen on vastaavanlaisissa tapauksissa?

 

RR aiemmin (päreessä ´Do you really want to fuck me?´ (Freud) :"Westermarck puhuu eri asiasta kuin Freud (tai ainakin eri asiasta kuin Lacan). Westermarck ymmärtää insestin vaiston/vietin, Freud taas halun ilmentymänä. Näin ollen lapsen fantasianomainen insestinen halu ei ole sama asia kuin aikuisen genitaaliseksuaalisen vietin vaikuttama/määräämä halu."

 

Mitä onkaan tuo lapsen fantasianomainen insestinen halu, josta RR puhuu? Ja minkälaista evidenssiä siitä on?Kysymys (ei liity edelliseen, ainakaan suoraan): Onko patologisia tiloja, joihin ei liity mitään ympäristöllistä syytä?

Ranskassa psykoanalyytikot selittivät - ainakin jotkut heistä - vielä 1980-luvulla (ehkä jotkut vielä edelleenkin??) Touretten oireyhtymän johtuvan ympäristöllisistä syistä (kuten lapsena saadut kokemukset).