Päivän monivalintaongelma from James "Apuva" Potkukelkka "Makkaravoileipä vaiko ehkä juustovoileipä?"

 

Ei tullut mitalia Suomeen keihäänheitossa, mutta onhan se neljäs sijakin jotain. Sain aiemmin päivällä luettua loppuun Irvine Welshin Pornon. Okei, mutta ei mikään loistava. Milloinhan ne alkaa kääntää kunnon kirjallisuutta, kuten Chuck Palahniukin Fight Club...Asiasta toiseen, kuulin lauantaina eräältä erittäin fiksulta kaverilta erään ongelman.

 

Sulla on edessäsi kaksi kirjekuorta. Kummassakin on rahaa. Toisessa täsmälleen kaksi kertaa niin paljon kuin toisessa. Et tiedä, kumpi on kumpi. Valitset toisen ja katsot sisälle. Saat pitää joko rahat tai valita toisen kuoren. Jos valitset, saat puolet tai vaihtoehtoisesti kaksi kertaa sen summan mikä jo avatussa kuoressa on. Kannattaako vaihtaa?

 

Fiksu kun olen, vaihdan. Keskiarvohyöty on 25 prosenttia (50% + 200% /2). Mutta jos kannattaa vaihtaa, onko sillä väliä katsotko kumpaankaan kuoreen? Yksinkertainen laskutoimitushan paljastaa, että joka tapauksessa kannattaa vaihtaa (ensimmäisen kuoren oletusarvo on väistämättä 100%), eikä sillä ole merkitystä kumman kuoren valitsen ensiksi, ennen vaihtoa!  Ja näin edelleen loputtomiin...