Sunnuntaina 5.12.2021 Suna Vuori päättää Helsingin Sanomissa ilmestyneen kolumninsa Kirjakauppa, rakastettuni näin: "Jos haluamansa lahjakirjan onnistuu löytämään, paketin voi koristaa varoituksella: bibliofilia tarttuu. Toisaalta: lukeminen tuskin vaarantaa terveyttäsi."
 
En tunne tätä Vuorta, mutta tämän yhden kolumnin perusteella hän vaikuttaa täysin (ja vähintään) normaaliälyiseltä ihmiseltä, joka tuskin on viettänyt koko elämäänsä kellarissa. Yritin etsiä sarkasmia ja ironiaa, mutta en niitä löytänyt.
Lukeminen ei todellakaan kannata aina, joskus se vaurioittaa peruuttamattomasti terveyttä, joskus omaa, joskus muiden. Joskus omaa ja muiden terveyttä, tästä esimerkkinä monien uskonnollisten ja poliittisten tekstien lukeminen ja siitä koituva haitta.
 
Lukeminen on usein eskapismia, niin kuin moni muukin asia, eikä siinä ole sinänsä mitään pahaa. Silti kaiken lukemista ihannoivan puheen sekaan pitäisi saada soraääniä, ei lukeminen ole pelkästään hyvä asia - joskus se on huono ja paha asia. (Päättele itse oliko tämän lukeminen hyvä, huono, jonninjoutava asia. Noin yleensä olen kyllästynyt itseensä viittaavuuteen.)