Päivän mietelause "Haluan tuntea, kuinka iän viivat viiltyvät ja piirtyvät vartalooni ja mieleeni, kun kuolema kulkee tiensä lävitseni elämän puvussa…" (Teemu Mäki)Teemu Mäestä voi olla montaa mieltä (mm. minä paheksun sitä erästä, muinaista tekoa), mutta kyllä hänen esseekokoelmansa Näkyvä pimeys – esseitä taiteesta, filosofiasta ja politiikasta (Like, 2005) on merkittävä ja samalla omaatuntoa kolkutteleva, jos ei raastava teos. Erityisesti teoksen ensimmäinen essee Olemme murhaajia. On totta, että Mäen saarnaavan poleeminen(?) tyyli on radikaaliudessaan hyvin rankkaa, jopa epäuskottavaa.

Itse en osaa olla niin hyvilläni mahdollisesti rappeutuvasta kehostani, enkä vanhuuden muista mukanaan tuomista puolista. On sanottu, että kuolema työssään on elämä (Teemu Mäki). Jokainen elämäni sekunti on sekunti lähemmäs kuolemaa, enkä minä tiedä onko se lopullinen loppu vai ehkä vapautus kaikesta; sanokoon uskovaiset ja toisaalta skeptikot mitä tahansa. On muitakin näkemyksiä: http://savant.vuodatus.net/blog/22144.

Uskonnot ja ateismi ovat olleet mielessäni näin joulun aikaan. Ateistinen moraali voi vaikka noudattaa YK:n ihmisoikeusjulistusta, tai olla noudattamatta, julistamatta sitäkään miksikään doktriiniksi. Rankkaa on jos uskovaisen moraali tulee pelkästään esim. Raamatusta. Ja melkein pelottavaa on, jos uskovainen menettää uskonsa, ja ei osaa löytää jo hylätyn uskonnollisen moraalin tilalle mitään uutta.

Mutta loppuun kuva Jennifer Jason Leighista, joka teki kerran vaikutuksen (elokuvassa Kuumat kinkut, tunnetaan myös nimellä Kuumat kimmat, päivä oli torstai 9.5.1991). Ehkä jopa suuremman kuin Teemu Mäen tekstit ja sinänsä ansiokas kuvataide. Tässäpä hän.1158771.jpg
Jennifer Jason Leigh