Alkuun pari lainausta aikakautensa ja jopa historian merkkimiehiltä. Ihminen on usein kulttuurijärjestelmänsä tuote.

 

”Afrikkalaiset eivät kuulu sivistyskansoihin, koska mustien keskuudesta ei ole tullut lahjakkaita yksilöitä. Lapselliset mustat eivät ole tuottaneet mitään merkittävää taidetta, tiedettä eivätkä käsitöitä.” (David Hume)

”Se, että mies on musta päästä varpaisiin, on selvä todiste hänen tyhmyydestään.” (Immanuel Kant, mies joka ei koskaan poistunut Königsbergistä)

 

 

"Maailmaa ei pelasteta kasvisruokapäivällä". No, eipä sitä pelasteta poliisin juopporatsioillakaan, tai sillä kun joku menee väliin kun toinen on saamassa pahasti turpaansa, eikä monella isommallakaan ratkaisulla. Edes apartheidin lopettaminen ei vielä maailmaa pelasta.

 

Btw, jos ette huomanneet suutansa aukoo yllä olevassa pätkässä myös Ilkka Taipale, joka joissain piireissä on tunnettu varsin humaanina yksilönä. No, ehkä humaaniudesta ei voikaan puhua käsitellessä eläimiä.

Humaanius tai ehkä tarkemmin ihmisarvoinen tulevaisuus on kuitenkin yhteydessä ympäristön kuormittamiseen. Mitä tulee väitteisiin, että tuontisoija on ympäristölle suuremman hiilijäljen tuottavaa kuin vastaavan ravintosisällön omaava maantieteellisesti lähempi ruoka, niin ei pidä ainakaan yleisesti paikkansa (jos kaipaat referenssejä, laita sähköpostia).